Aigua i Memòria de la Séquia

El projecte Aigua i Memòria de la Séquia és un projecte d’educació i sensibilització ambiental, per la promoció de l’ús sostenible i la conservació de l’entorn natural i el patrimoni material i immaterial associat a la Séquia (en el seu pas pels municipis de Balsareny, Sallent, Sant Fruitós, Santpedor, i especialment Manresa). Ho fa per una banda a través d’activitats educatives d’interpretació de l’ecosistema natural, i posant en relació l’equilibri d’aquest amb els usos que te i hi ha tingut durant la història. Per l’altra, es busca el reconeixement socio-ambiental de la relació actual i històrica de les poblacions amb l’entorn natural d’aquest sistema aquàtic, a través dels tallers i formacions, de generar material de sensibilització ambiental, i d’un seguit d’accions de retorn i promoció dels valors i de la memòria (des d’eines audiovisuals a la web,exposició, tríptics i revistes).

Objectus Generals

– Generar un programa d’activitats educatives i de sensibilització ambiental al voltants dels usos de la Séquia i el seu impacte positiu en el seu ecosistema.

– Intervenció social i foment de la cohesió social al voltant del reconeixement dels valors ambientals de la Séquia, i el diàleg territorial entre els pobles per on transcorre.

– Foment del reconeixement social, històric i identitari de la Séquia en la història i esdevenir dels pobles per on transcorre, implicant-los en la construcció d’un relat socio-ambiental compartit al
voltant de la Séquia.

– Construir espais de trobada entre veïnat, entitats, agents ambientals i educatius dels municipis de la Séquia sobre els usos en clau socio-ambiental que aquesta pot tenir en el futur, vinculant les  seves poblacions. Reconeixement i potenciació de les funcions de la Séquia a nivell ambiental, incloent els àmbits social, natural i de salut.

– Posar en valor, interpretar i donar a conèixer la memòria i patrimoni material i immaterial i natural associat a la Sèquia des de la veu i participació directe dels seus protagonistes.

– Posar en valor l’ecosistema aquàtic de l’anella verda de Manresa.

– Construcció d’un discurs territorial i ambiental compartit al voltant de la Séquia.