Durant la jornada del 09/02/2019 vam realitzar una matinal centrada a penjar diverses caixes-niu en diferents punts del Bosc de la Sala (Sallent). Aquesta sessió es va fer a partir d’una ruta preestablerta on el guia, juntament amb el públic familiar assistent van poder gaudir de l’entorn paisatgístic i natural.
Paral·lelament a la col·locació de les caixes-niu, es va compartir amb els assistents els diferents beneficis que aquestes aporten a la fauna i als boscos. També es va posar èmfasi en la presència de la diversitat d’éssers vius que anàvem detectant durant el trajecte, ja sigui amb observació directa com ocells o plantes, o indirecte a partir de rastres trobats com pinyes rosegades per esquirol o plomes i comentant també els diferents cants dels ocells que podíem escoltar. També es va aprofitar per realitzar explicacions sobre l’entorn natural (el bosc de la Sala, l’Aiguamoll de la Sala, la Séquia i el paisatge agro-forestal en què ens trobàvem) i debats referents a diversos problemes mediambientals i de conservació actuals que vivim en el territori de Catalunya.
Durant la jornada del 01/04/2019 vam realitzar una activitat que consistia en realitzar un recorregut guiat i teatralitzat pel primer tram de la Sèquia. El què va des de la Resclosa dels Manresans fins a l’aqüeducte de Santa Maria. Aquesta activitat va servir per explicar la importància de la Séquia, els sequiaires, així com també la història i geografia d’aquell entorn.
Els alumnes amb qui realitzàvem l’activitat eren de 5è i 6è de l’escola Guillem de Balsareny. Es va dividir en dos grups d’uns 20 nens de 5è i 6è. Es va repetir l’activitat al cap de 2 hores, d’aquesta manera els dos grups van fer la mateixa activitat amb un educador a cada grup que els acompanyava durant tot el desenvolupament de l’activitat i un educador disfressat representant la figura de sequiaire i personatge històric, segons el moment.
En la primera parada apareixia Ramon de Peguera, personatge històric, que explicava la situació del segle XIV, la història de la construcció de la sèquia, de Balsareny i anècdotes… Després avançaven la ruta mentre l’educador els explicava temes ambientals, com la flora i la fauna que hi ha al voltant de la Séquia. Mentre anaven caminant, de sobte, es trobaven un sequiaire a mig camí, que explicava les tasques que fan els sequiaires, ensenyava el funcionament de la trompa i introduïa el tema del regadiu posant èmfasi en com robaven l’aigua els petits horts de la vora del canal. L’activitat acabava a l’aqüeducte amb una breu explicació d’aquest element tan important, el bagant i la fita, en aquest darrer punt s’unien les explicacions del sequiaire i l’educador.