Punt d’inici de la Séquia, on capta les aigües del riu Llobregat. Es conserva la resclosa originària de forma semiel·liptica i feta amb troncs de fusta, però modernament coberta amb formigó. En una caseta adjacent es regula l’entrada d’aigua al canal, que en aquest primer tram és subterrani.
Situat damunt d’un turó al mateix punt d’inici de la Séquia, és un castell característic de l’època del gòtic, que ha estat residència de diverses famílies nobiliàires. Per concertar visites trucar al 647766122.
Al llarg del seu recorregut la Séquia passa per 31 aqüeductes. Alguns de grans dimensions com el de Conangle que fou construit l’any 1340 i fa 103 metres de llar, 13 d’alçada i consta de 7 arcs.
És el poblat ibèric més important del Bages. Situat dalt d’un turó al costat mateix de la Séquia (i controlant el pas del Llobregat). Era un oppidum (poblat encastellat) defensat per muralles, que fou abandonat en època romana. (Per accedir al recinte cal concertar la visita telefonant al 93 837 09 66)
Espai situat en un meandre del riu Llobregat, amb les característiques típiques d’una zona humida, on s’hi poden observar les aus pròpies d’aquest ambient.
Mas de tradició medieval que conserva l’estructura típica d’una casa pairal, amb una torre de defensa que fortificava el recinte. La Séquia passa per una mina de 321 metres sota el mas.
És un dels paratges més frondosos per on discorre la Séquia, format per una illa de vegetació espontània (una roureda amb presència també de pi i alzina). S’ha aprofitat un antic estanyol per adequar-hi una aula en plena natura.
Cases on vivia un sequiaire (encarregat del manteniment de la Séquia). N’hi ha una a Sallent, una a Santpedor i una al Parc de l’Agulla.
Santa Maria és una capella del segle XII molt ben conservada, d’una sola nau amb absis. Al segle XIV s’hi afegí una torre-campanar. Santa Anna és una construcció barroca, construïda entre 1762 i 1769, amb afegits del segle XX. Conserva una imatge del segle XIII, copatrona de la vila de Santpedor.
Estanys originats artificialment a partir de l’extracció d’argiles d’una antiga bòbila. Un indret molt agradable, que està adequat per passejar i observar, des d’una caseta de fusta, les espècies típiques d’un ecosistema humit, incloent-hi, en èpoques concretes, aus migratòries com ara flamencs. (Per visites guiades posar-se en contacte amb el Parc de la Séquia).
Mas d’origen medieval que és un dels nuclis de poblament més antics del Pla de Bages. S’hi pot visitar l’església pre-romànica i romànica. Actualment acull un celler productor de vins i caves sota la denominació d’origen “Pla de Bages”. (Telèfon: 93 874 38 06)
Monestir d’origen romànic, situat en un paratge exuberant al costat del Llobregat. Conjunt heterogeni de diferents èpoques i estils que, al principi del segle XX, va adaptar-se al gust romàntic. Avui constitueix un dels indrets històrics més remarcables de la comarca i es troba en procés de transformació per esdevenir un gran centre cultural, d’oci i d’activitats.