La Séquia de Manresa és un element essencial per entendre la història social i econòmica del Bages.

Des del segle XIV quan es va construir fins a l’actualitat, ha mantingut la seva funció de regar els conreus de Manresa, a més a més de moure els telers de la puixant indústria tèxtil del segle XIX, ajudant a la prosperitat de la ciutat.

Recórrer la Séquia és rememorar 700 anys de la història de la comarca del Bages i amb les propostes de Camins de la Séquia ho podreu fer a peu, sense preocupacions i en llibertat.

Descobreix el canal medieval del Bages

La Séquia és un espai únic a Catalunya. En els 26 km de recorregut el paisatge és molt variat, passant per un mosaic de camps i boscos. El que mai deixa de sorprendre’ns és que a cada revolt descobrim una nova panoràmica de Montserrat.

 

Coneix Camins de la Séquia

 

Aquí us podeu descarregar el mapa del recorregut i els punts d’interès de la Séquia:

  Plànol guia de la Séquia

Caminar per la història

La Séquia ens transporta, des de l’actual configuració del seu paisatge de vinya i zones de regadiu, fins a més de 3.000 anys enrere per mitjà d’un dels poblats ibèrics més importants de Catalunya (el Cogulló, Sallent). Passa al peu d’un castell medieval (Balsareny) i un conjunt d’esglésies i masies que ens recorden com aquest territori d’interior va viure l’època feudal i el propi naixement de Catalunya.

Enginyeria medieval

Alhora, la Séquia és una obra cabdal de l’enginyeria medieval, construïda pel mestre d’obres Guillem Catà i amb un desnivell de només 10 metres al llarg dels seus 26 quilòmetres. Al llarg del recorregut, podreu conèixer altres obres hidràuliques, com la Resclosa dels Manresans, els aqüeductes o les mines.

Natura transformada

A mitjans del segle XIV, el pla de Bages va canviar per sempre. El pas de la Séquia en va transformar els conreus, el paisatge, la vida de les persones, alhora que va permetre un creixement que Manresa no hauria pogut assumir sense aquesta aigua. Al llarg del seu trajecte, la Séquia travessa per boscos, camps de regadiu, aiguamolls, boscos de ribera, alzinars i rouredes d’alt interès paisatgístic.

La misteriosa llum

La construcció de la Séquia està envoltada d’una forta càrrega de pertinença manresana, per mitjà de la llegenda sobre la Misteriosa Llum, que va permetre la finalització d’unes obres paralitzades per la disputa amb el bisbe de Vic. Manresa celebra una festa en honor a aquest simbolisme, el 21 de febrer de cada any. Al voltant de la celebració s’organitza la Fira de l’Aixada, de temàtica medieval, de caràcter molt familiar i amb un important fons divulgatiu.