La Séquia és el canal medieval (s. XIV) que ha permès el creixement de Manresa i el desenvolupament agrari d’una bona part del Pla de Bages. Seguir el camí que voreja el seu recorregut, de 26 quilòmetres amb un desnivell mínim, constitueix una experiència veritablement memorable: temples, fortificacions, obres hidràuliques, masos i espais naturals transformats per l’aigua ens ajuden a entendre les arrels d’aquest territori d’interior, al cor de Catalunya.

Aquí us podeu descarregar el mapa del recorregut i els punts d’interès de la Séquia:

  Plànol guia de la Séquia

Caminar per la història

La Séquia ens transporta, des de l’actual configuració del seu paisatge de vinya i zones de regadiu, fins a més de 3.000 anys enrere per mitjà d’un dels poblats ibèrics més importants de Catalunya (el Cogulló, Sallent). Passa al peu d’un castell medieval (Balsareny) i un conjunt d’esglésies i masies que ens recorden com aquest territori d’interior va viure l’època feudal i el propi naixement de Catalunya.

Enginyeria medieval

Alhora, la Séquia és una obra cabdal de l’enginyeria medieval, construïda pel mestre d’obres Guillem Catà i amb un desnivell de només 10 metres al llarg dels seus 26 quilòmetres. Al llarg del recorregut, podreu conèixer altres obres hidràuliques, com la Resclosa dels Manresans, els aqüeductes o les mines.

Natura transformada

A mitjans del segle XIV, el pla de Bages va canviar per sempre. El pas de la Séquia en va transformar els conreus, el paisatge, la vida de les persones, alhora que va permetre un creixement que Manresa no hauria pogut assumir sense aquesta aigua. Al llarg del seu trajecte, la Séquia travessa per boscos, camps de regadiu, aiguamolls, boscos de ribera, alzinars i rouredes d’alt interès paisatgístic.

La misteriosa llum

La construcció de la Séquia està envoltada d’una forta càrrega de pertinença manresana, per mitjà de la llegenda sobre la Misteriosa Llum, que va permetre la finalització d’unes obres paralitzades per la disputa amb el bisbe de Vic. Manresa celebra una festa en honor a aquest simbolisme, el 21 de febrer de cada any. Al voltant de la celebració s’organitza la Fira de l’Aixada, de temàtica medieval, de caràcter molt familiar i amb un important fons divulgatiu.