Casa del Sequiaire de Santpedor

La casa del Sequiaire (o del Guarda) de Santpedor està situada a l’esquerra del curs d’aigua i al costat de la planta de tractament de Santpedor és una de les tres construccions que podem trobar al llarg del canal, destinades originàriament a allotjar l’encarregat de la vigilància de la Séquia en aquell tram. Es tracta d’un edifici recentment restaurat, de planta baixa, dos pisos i amb coberta a doble vessant, punt de partida des d’on es podia controlar el curs de l’aigua.

La informació següent i el video l’han elaborat durant el curs 18-19 els alumnes de 3r de primària de l’Escola La Serreta de Santpedor.

ELS SEQUIAIRES

Els sequiaires són les persones encarregades de fer el manteniment i vetllar per la Séquia. Antigament hi treballaven unes 20 o 30 persones però avui en dia en són 10. Una de les seves funcions a l’inici era la d’evitar que els habitants de pobles veïns de Manresa utilitzessin l’aigua de la Séquia. Alguns veïns feien forats perquè arribés aigua als seus horts i els sequiaires els denunciaven.

El bisbe de Sallent va inventar la trompa, que és un artilugi de metall i de plàstic que s’utilitzava per agafar aigua de la sèquia sense que ningú se n’adonés. La trompa tenia forma de U i era una mena de mànega que, per vasos comunicants, tibava l’aigua i la portava als seus horts. Els sequiaires vivien en unes cases on hi guardaven les eines i també hi dormien. També n’hi ha una a Sallent i al Parc de l’Agulla.

Durant el curs curs 19-20 els Aligots, els alumnes de  3er de primària, han continuat amb el seu apadrinament a la Casa del Sequiarie de Santpedor i ens  ho expliquen amb aquest treball:

  La Séquia