Aqüeducte de riu d’Or

La descripció de l’element l’han elaborat durant el curs 18-19 els alumnes de 3r d’ESO de l’IES d’Auro

 

L’AQÜEDUCTE DEL RIU D’OR I DE LA CASA DEL SEQUIAIRE

Un aqüeducte històric i la casa del sequiaire: símbols del passat en un entorn industrial

 

L’aqüeducte és un conducte artificial que permet transportar l’aigua en gran quantitat, el qual està fet perquè l’aigua superi un desnivell.

En aquest cas, l’aqüeducte de Riu d’ Or permet creuar el torrent del Riu d’Or i en aquesta localització, trobem la fita del Km.18, que marca els quilòmetres que hi ha des d’aquest punt fins a Balsareny.

A la dreta de l’aqüeducte es troba la casa del sequiaire. La sèquia necessita un manteniment constant, perquè la seva aigua abasteix tota la població per on passa, i diàriament els sequiaires són els responsables de fer-ho.

Com anècdota, l’agost del 2015, 13 vagons d’un tren de potassa van descarrilar a Santpedor – fent el trajecte Sallent- Manresa.  Dos vagons van abocar 40.000 quilos de potassa directament a la Séquia de Manresa. Per prevenció es va tallar el subministrament d’aigua dels municipis afectats i es va buidar la Séquia breument. Va ser un dia difícil d’oblidar pels actuals sequiaires, perquè s’havia de treballar bé i ràpid per solucionar el problema. Més informació:  NacióDigital. 14/08/2015

https://www.naciodigital.cat/noticia/92541/descarrilen/13/vagons/tren/potassa/sobre/sequia/manresa

 

Treballs elaborats pels alumnes