La Cuina del xup-xup: el SOPAR de la TRANSÉQUIA (Temporada Gastronòmica d’Hivern)

Dia: 6 de març de 2024
Hora: A les 20 h
Lloc: Espai Cultural Fàbrica Vella, Sallent
Organitza: Bages Impuls, Comunitat Slow Food Catalunya Central, Parc de la Séquia

Sota el paraigua de l’Associació Bages Impuls i essent una acció de la recentment creada Comunitat Slow Food de la Catalunya Central, es desenvoluparà el primer sopar corresponent a la temporada gastronòmica d’hivern, dedicat a la cuina del xup-xup.

El Parc de la Séquia dona suport a la iniciativa aportant l’aixopluc de la Transéquia per acollir aquesta oferta gastronòmica km 0 elaborada per un grup de restauradors vinculats a Slow Food
Catalunya Central.

Alhora, es té el desig compartit de continuar celebrant-lo cada any, acollit pel municipi amfitrió de cada edició de la Transéquia.

El preu del tiquet serà de 25€ i és obert al públic en general. Places limitades.

 

La Cuina del xup-xup: reivindiquem la cuina catalana

La cuina del “xup-xup” fa referència a una tècnica culinària típica de la cuina catalana. Aquesta tècnica consisteix en un tipus de cocció lenta i suau, sovint amb ingredients marins com peixos i mariscs, però també s’utilitza amb altres ingredients com ara carns, verdures o llegums.

La cuina del xup-xup és també cuina de temporada, uns plats tradicionals de l’hivern. Aquesta tècnica de cocció és ideal per a plats reconfortants i reconeguts per escalfar el cos durant els
mesos més freds de l’any. Els guisats, estofats, cremes i altres plats que es preparen amb la tècnica del “xup-xup” solen ser nutritius, rics i satisfactoris, cosa que els fa especialment populars durant l’estació més freda de l’any.

A part dels productes de la temporada d’hivern, en aquesta cuina té un paper important el concepte de rebost, la tècnica que permet conservar productes de temporada per tot l’any.

Finalment, amb aquest sopar es vol fer homenatge a la figura del mestre cuiner manresà Ignasi Domènech (figura cabdal de finals del s. XIX i principis del XX). Domènech va escriure una trentena de Llibres, entre els quals destaca La Teca, un valuós compendi de la cuina casolana catalana, que recull els plats més representatius del que anomenem la cuina del xup-xup.

Compra entrades