Esport, indústria i modernitat

Publicat el 7 de juny de 2024

La relació entre l’origen de l’esport modern i el desenvolupament científic, tecnològic i industrial

Del 8 de juny al 8 de setembre de 2024 al Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa

Exposició itinerant que mostra la relació estreta entre l’origen de l’esport modern i el desenvolupament científic, tecnològic i industrial. La mostra exposa els inicis de l’esport a Catalunya, des de l’últim terç del segle XIX fins a l’organització de l’Olimpíada Popular i l’esclat de la Guerra Civil.

“Esport, indústria i modernitat” explica l’evolució social dels esports, una pràctica exclusiva de les classes benestants que es democratitza i converteix en un fenomen de masses; l’evolució de la dona en la pràctica esportiva; els esports tradicionals, i l’aparició dels nous esports fills dels avanços científics, tècnics i industrials.

L’exposició itinerant complementa el discurs historiogràfic amb un automòbil Sima Violet (1925), una motocicleta JFC (1924), una motocicleta Villalbí (1904), un velocípede (últim quart del segle XIX), cartells, llibres, trofeus i diversos materials esportius.

La mostra, produïda pel MNACTEC, ha comptat amb la col·laboració de la Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret, el Reial Club Marítim de Barcelona, la Fundació Barcelona Olímpica, l’Arxiu Històric del CD Terrassa Hockey, la Col·lecció Montoliu Valor i la marca de calçat MaTeS, que han cedit material i objectes. Així mateix, s’ha comptat amb la cessió de material gràfic i audiovisual de la Filmoteca de Catalunya, la Federació Catalana de Bàsquet, l’Arxiu Municipal de Terrassa (AMAT) i l’Editorial Postermil.

La mostra s’estructura en vuit àmbits temàtics:

  1. Inicis de l’esport a Catalunya
  2. Socialització i reglamentació de l’esport
  3. Esport i descoberta científica
  4. Dona i esport
  5. Esports derivats dels avenços industrials
  6. L’esport i els sectors industrials de Catalunya
  7. Esport i premsa esportiva
  8. Evolució tecnològica de l’esport

La mostra es va poder visitar al MNACTEC fins al desembre de 2023 i actualment s’ha convertit en una exposició itinerant.

L’exposició es va poder visitar a Can Marfà Gènere de Punt. Museu de Mataró del 14 de març al 2 de juny de 2024.

Itinerància:

  • Del 8 de juny al 8 de setembre de 2024: Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa.
  • Del 19 d’octubre de 2024 al 20 de gener de 2025: Museu del Suro de Palafrugell.

Espais i equipaments


Inscripcions escoles