Publicat el 17 de novembre de 2023
A partir del 16 de novembre es poden visionar al MAT els vídeos creats en el marc del projecte MATRIX CULTURA 2050 que relaciona cultura, innovació i desenvolupament sostenible a partir del coneixement i experiència que aporta el museu sobre el patrimoni i significació de les diferents eres industrials.
A partir del 16 de novembre es poden visionar al Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa els vídeos produïts en el marc del projecte MATRIX CULTURA 2050 impulsat per l’associació cultural Livemedia que presenta una relació entre cultura, innovació i desenvolupament sostenible des de la perspectiva d’iniciatives culturals i locals, vinculades al territori, els seus paisatges i patrimonis. https://matrixcultura2050.substack.com
Aquest és el resultat d’un flux de treball amb l’equip del MAT i la participació d’altres actors culturals i locals de Manresa. Els vídeos es van transmetre originalment en directe o “live online” a través dels comptes de Twitter de Livemedia, del Parc de la Sèquia, el MNACTEC i el mateix Ajuntament de Manresa, incidint en formats creatius de “transmissió d’entorns” com a “paisatges culturals” urbans, rurals i naturals: és a dir l’entorn del mateix museu i els seus voltants.
Vam iniciar les transmissions a la Resclosa dels Manresans, seguint el camí de la Séquia per Balsareny, el Bosc del Mas de les Coves i de la Sala a Balsareny, fins arribar al Parc de l’Agulla, el Poal, i finalment a la ciutat al MAT, per continuar amb gravacions a les fàbriques de riu: la fàbrica dels Panyos i la fàbrica Nova.
A més de poder visinar els vídeos al MAT, també s’han publicat tres articles que aprofundeixen el tema de LA CULTURA DE L’AIGUA, la tasca de manteniment dels Sequiaires, la influència de la Séquia en la diversitat dels ecosistemes naturals i el bosc de ribera, i la importància de l’aigua i el tèxtil com a elements transformadors de la societat a Manresa.
Es tracta de mostrar —en un marc de treball que posiciona un entorn, un paisatge cultural, un territori i el patrimoni industrial del museu —com el coneixement contemporani de l’era industrial i la cura dels paisatges culturals i la memòria poden informar la societat sobre la sostenibilitat en un context de transició energètica i sistèmica.
El projecte ha comptat amb el suport del MNACTEC i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
https://matrixcultura2050.substack.com/p/laigua-i-el-textil-els-elements-duna
Entenent l’actualitat de transició energètica i sistèmica des del Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa-MNACTEC i les antigues fàbriques de riu.
https://matrixcultura2050.substack.com/p/la-cultura-de-laigua-a-manresa-des
Amb el Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa-MNACTEC, després de recórrer la Séquia i els recs, reprenem el fil del discurs: la cultura de l’aigua.
https://matrixcultura2050.substack.com/p/laigua-es-el-cami-la-sequia-de-manresa
L’ús ininterromput de l’aigua de la Séquia (s.XIV) han influït en la història social, econòmica i cultural de la comarca del Bages.
Amb: Laia Muns, Gonçal Portabella, Krishna Sivillà, Mireia Fèlix i Maria Escobedo.
Originalment transmès “live online”: 16 de novembre 2022.
Amb: Ignasi Flotats, Gonçal Portabella, Krishna Sivillà i Maria Escobedo.
Originalment transmès “live online”: 18 de novembre de 2022. Gravacions de la Transéquia: març de 2023, Bages.
El camí de la Séquia de Manresa 2
Amb: Laia Muns, Gemma Solà, Gonçal Portabella i Maria Escobedo.
Originalment transmès “live online: 13 de desembre de 2022.
Amb: Josep Maria Masó, Pilar Alonso, Gonçal Portabella i Maria Escobedo.
Originalment transmès “live online: 14 de desembre de 2022.
Amb: Mercè Argemí, Francesc Comas, Gonçal Portabella i Maria Escobedo.
Gravació: maig de 2023.
Amb Gonçal Portabella i Maria Escobedo.
Gravació: maig de 2023.