El Museu de la Tècnica de Manresa passa a anomenar-se Museu de l’Aigua i el Tèxtil

Publicat el 9 de setembre de 2022

El Museu de la Tècnica de Manresa passa a anomenar-se Museu de l’Aigua i el Tèxtil

L’anunci s’ha fet aquesta tarda en l’acte de celebració del 30è aniversari de l’equipament. L’objectiu de la nova denominació és facilitar la comprensió de les col·leccions i del fons que conserva.

El fins ara conegut com a Museu de la Tècnica de Manresa, inaugurat l’any 1992 a l’espai dels Dipòsits Vells, passa a dir-se Museu de l’Aigua i el Tèxtil, sota l’acrònim MAT. Així s’ha anunciat aquesta tarda en l’acte institucional de celebració del 30è aniversari de l’equipament, que ha estat presidit per l’alcalde de la ciutat, Marc Aloy i Guàrdia. L’objectiu del canvi de denominació és facilitar la comprensió de les col·leccions que conserva.

El museu es va inaugurar l’any 1992 dins l’espai dels Dipòsits Vells d’aigua i mostra dues exposicions permanents dedicades al desenvolupament social i econòmic de la ciutat. Des del seus orígens forma part del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), un conjunt de 27 museus estesos per tot el país que expliquen la idiosincràsia local relacionada amb la industrialització.

En un estudi realitzat pel museu manresà els darrers mesos, es va arribar a la conclusió  que el nom vigent fins ara, Museu de la Tècnica, no responia a algunes de les necessitats que havia de complir per facilitar la comprensió de les col·leccions i del fons que conserva. Per aquest motiu, la direcció del museu va proposar al patronat de la fundació l’aprovació de canvi de nom.

La nova denominació incorpora la paraula “Aigua”, que representa el mateix espai del museu (els dipòsits vells de Manresa) i, a la vegada, dona nom a una de les exposicions permanents (La séquia i l’aigua). D’altra banda, la paraula “Tèxtil”, mitjançant la cinteria, representa l’altra gran exposició, un referent a nivell nacional i europeu en teixit estret. El tèxtil, però, parla també de bona part de la indústria de la ciutat i del territori, molt relacionada amb els usos de l’aigua.

A partir de l’acrònim (MAT), es vol donar valor a cadascuna de les lletres que per si soles ja poden representar la marca (M de Museu; A d’Aigua i T de Tèxtil, Tècnica, Treball i Territori). Alhora, una de les línies de treball del museu, l’àmbit de les STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques), també es veu reforçada amb aquest canvi de nom, ja que MAT és el principi de Matemàtiques i recorda l’acrònim STEAM.

Després de l’entrada al registre com a museu oficial, ara l’equipament vol fer un pas endavant i ser un refent més enllà de la ciutat, tot esdevenint un museu d’àmbit territorial en temes relacionats amb l’aigua i la indústria (principalment el tèxtil), tant en la seva vessant científica, com també humana i ambiental. Manresa es situa geogràficament entre els rius Llobregat i Cardener, dos dels rius més industrialitzats del país, i, des del museu, es vol contribuir a reforçar aquesta capitalitat també en el món del patrimoni industrial, científic i tècnic.

L’acte de celebració del 30è aniversari del museu ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy i Guàrdia; del director del MNACTEC, Jaume Perarnau Llorens; de la directora del Parc de la Séquia, Laia Muns Serra, i del director de l’equipament, Eudald Serra Giménez. En acabat, l’artista Quim Moya ha fet una actuació en la qual s’ha fet pública la nova denominació.

Espais i equipaments


Inscripcions escoles