En marxa el projecte AQUAeSTEAM per incentivar vocacions científiques a les aules

Publicat el 22 de desembre de 2021

El projecte promou l’empoderament dels infants i joves, i especialment les noies, en el camp tecnològic

La Universitat Politècnica de Catalunya ha iniciat el projecte AQUAeSTEAM, impulsat des de la UPC Manresa amb la col·laboració del Parc de la Sèquia. Un projecte que té com a objectiu despertar, educar i impulsar vocacions científiques mostrant als estudiants de diferents nivells, així com al públic en general, la importància de la interrelació entre els diferents àmbits de ciència i tecnologia, i la necessitat de treballar en equip i col·laborar entre diferents sectors del coneixement perquè la societat avanci. L’estratègia consisteix a plantejar uns reptes per ser treballats en equip de manera interdisciplinària, amb l’aigua com a denominador comú, símbol de la vida i element bàsic per al desenvolupament de la nostra societat. En aquesta primera fase de llançament, més de 70 educadors han mostrat interès en participar-hi, des d’unes 50 poblacions diferents d’arreu de Catalunya, des de Figueres a Sant Carles de la Ràpita.

 

El projecte es vehicula a través d’una pàgina web de subscripció gratuïta aquaesteam.upc.edu, que ja és activa i operativa, en la qual s’aniran publicant reptes en forma de vídeo. Els educadors i col·laboradors podran escollir quin repte es plantegen, des de quin enfocament i a partir d’aquí se’ls facilitarà recursos i eines per a poder treballar-ho a les aules. Al llarg del proper mes s’aniran publicant més reptes i es compartiran experiències i aportacions dels participants. Així es creen sinèrgies entre diferents centres educatius i es poden realitzar activitats conjuntes, aprofitant les noves tecnologies. Aquestes activitats de les escoles culminaran amb el programa  “Temps d’Aigua”, que des de fa uns anys és una aposta referent amb la Xarxa de Biblioteques i museus de Catalunya.

 

L’empoderament tecnològic i digital és una qüestio d’equitat social i el projecte, a través dels centres escolars i entitats col·laboradores, té com a objectiu posar a l’abast de tothom recursos i coneixement per constribuir a la transformació social. Ja són públics els primers 4 reptes en forma de vídeo que vinculen l’aigua amb la tecnologia. Per qui vulgui, ja poden començar a donar-hi voltes durant les vavances escolars de Nadal.

La meteoróloga Gemma Puig i el periodista Xavier Rossinyol, cares conegudes per la seva participación habitual a TV3, protagonitzen un dels vídeos en què es fan preguntes sobre el cicle de l’aigua i fan referència a pluges i nevades També es planteja un  repte d’aigua i esports, on esportistes del Club Natació Manresa ens expliquen la importància de la qualitat de l’aigua a la piscina per practicar el seu esport. En un altre vídeo podem veure com les sommeliers Sílvia Colell i Pilar Garcia, de l’equip de la DO Pla de Bages, plantegen un tast ben diferent del que estan acostumades. Per últim, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa Anna Crespo és qui posa la veu en una reflexió sobre aigua i art, en un poema visual que fa una crida a utilitzar la tecnologia per transformar l’aigua en art.

El projecte està impulsat i liderat per la UPC de Manresa, ha rebut suport econòmic de Fundación Española para la Ciencia y Tecnología i compta amb la col·laboració des de l’inici de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia, el Museu de Geologia Valentí Masachs i el Museu de la Tècnica de Manresa. Des de la Catalunya Central es fa extensiu arreu del territorio, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa, Es comprometen també al projecte com a biblioteques impulsores la Biblioteca Ateneu Les Bases i la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM). A més, es compta amb la col·laboració del Museu de Matemàtiques de Catalunya, el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central i diverses empreses, com Aigües de Manresa. També donen suport per al contacte amb els centres escolars el Centre de recursos pedagògics del Bages i el Consell comarcal del Bages. Des d’AQUAeSTEAM volem agraïr a tots els col·laboradors I participants l’ajuda i treball dedicat a fer possible aquest projecte.

Espais i equipaments


Inscripcions escoles