Nou espai per a la turbina francis del Museu de la Tècnica

Publicat el 9 de setembre de 2021

Des del 25 d’agost pot veure’s a l’entrada de la instal·lació

El Museu de la Tècnica canvia la ubicació de turbina exposada a l’exterior per donar-li més visibilitat. La turbina de tipus francis, estava situada a la zona inferior del pati intern del museu des del 2004.  La setmana passada, el dia 25 d’agost, va ser traslladada a la nova ubicació, prop de l’entrada del Museu. Aquesta nova situació permet que sigui molt més visible des de la carretera de Santpedor i a la vegada suposi una atracció més del museu, centrat en la indústria de la cinteria i els canvis històrics, socials i econòmics derivats de la construcció de la Séquia de Manresa.

La turbina és un model francis del finals del segle XIX de 150KW de potència, fabricada a Sabadell i que originàriament estava ubicada a la Colònia Sedó d’Esparreguera i va ser exposada a Madrid a l’exposició ” Carlos III o la Ilustración. 200 años de Industrialización “. El 2004 va ser donada per l’empresa Instal·lacions Matamala, S.L. al Museu de la Tècnica de Manresa com un element clau per entendre el procés d’industrialització a la Catalunya central i l’aprofitament hidràulic com a font d’energia.

Per poder portar a terme la restauració, el Museu ha rebut una ajuda del departament de cultura de la Generalitat de Catalunya i ha comptat amb la col·laboració de les empreses Instal·lacions Matamala S.L. i Cots i Claret per a traslladar-la a la seva nova ubicació. L’espai on anteriorment s’exposava la turbina es vol adequar i dedicar a la creació d’activitats del museu a l’aire. El museu ha rebut també la donació de 6 jardineres per part de l’empresa ICL que serviran per embellir l’espai on hi havia abans la turbina.

Espais i equipaments


Inscripcions escoles