Alimentar-nos del Bages / Aliments de proximitat

Publicat el 29 d'octubre de 2020

Menjar aliments de km0 és una bona manera de començar a ser més sostenibles

Durant els mesos de confinament estricte degut a la crisi sanitària global ens hem adonat més que mai que alimentar-se és imprescindible, però el sistema alimentari que tenim és fràgil, alguns aliments venen de molt lluny… Sembla que aquesta nova consciència ha fet que moltes persones optessin per començar a consumir més productes de proximitat.

Perquè alimentar-nos de productes de km 0?
L’equip del Parc de la Sèquia considerem que acostumar-nos a consumir productes de km 0 és imprescindible per fer front al Canvi Climàtic ja que es disminueixen dràsticament les emissions que es produeixen amb el transport d’aliments, per recolzar els productors locals i facilitar que el Bages sigui una comarca viva i per anar fent passos com a consumidors per ser cada vegada més sostenibles. Estrictament entenem com a productes de km0 aquells que estan produïts a menys de 100km del punt de venda.

Què fem des del Parc de la Sèquia per contribuir a aquest canvi?
Des del Parc de la Sèquia oferim itineraris pel regadiu adreçats a famílies i adults on es visiten diferents productors del regadiu i es fan tastos dels seus productes. També col·laborem en l’organització de la Festa del Tomàquet del Bages conjuntament amb moltes altres entitats de la comarca. Aquesta festa té l’objectiu de potenciar el coneixement i consum de diferents varietats de tomàquets del Bages, així com donar a conèixer els productors de l’entorn .

D’altra banda, hem revitalitzat els horts de la Culla, coordinant els nous “Horts Ecològics i Comunitaris de la Culla”. Un projecte que manté la funció d’horts urbans d’ús familiar i alhora va més enllà, ja que proposa la transformació d’aquests horts en horts ecològics i treballa per generar una dinàmica de promoció de l’horticultura ecològica més enllà de la Culla, incorporant en les activitats i formacions als horticultors de terrenys al barri de la Balconada. A més a més, a partir del treball col·lectiu entre persones molt diverses es fomenten els valors de respecte, cooperació, solidaritat, compromís i suport mutu.

Paral·lelament procurem oferir aliments de km0, ecològics i sostenibles, en tots els actes i activitats que organitzem, sovint treballant amb el servei de càtering que ofereix la cooperativa mengemBages.

Com pots fer-ho per menjar aliments de proximitat?
• Cultiva el teu propi hort
• Compra als mercats locals o a les botigues locals i demana d’on venen els productes que tenen
• Compra productes de temporada
• Fes-te soci d’una cooperativa de consum
• Només preguntant-te d’on ve allò que menges i prenent-ne consciència estàs fent un pas endavant

Pol Farràs, Clara Aguilera
Membres de l’equip del Parc de la Sèquia

Espais i equipaments


Inscripcions escoles