El futur dels Panyos a debat

Publicat el 28 d'octubre de 2019

El Museu de la Tècnica de Manresa acull les segones jornades tècniques a l’entorn de la fàbrica dels Panyos que parlen d’usos i rehabilitació, amb arquitectes, i de finançament, amb responsables polítics.

El divendres passat, 25 d’octubre, es van celebrar al Museu de la Tècnica de Manresa les segones jornades tècniques sobre la fàbrica dels Panyos. Arquitectes i historiadors van posar sobre la taula el futur de l’edifici, els seus possibles usos, avantatges i limitacions, i la recerca de finançament.

Les jornades s’han iniciat amb una ponència del dr. Lluís Virós, que ha permès contextualitzar i situar a tots els participants, sobre la fàbrica Miralda, els populars Panyos.

Les jornades han comptat amb dues taules rodones, la primera, anomenada “La intervenció tècnica en patrimoni industrial”, moderada per Enric Massana, presidenta de la delegació de la Catalunya Central del Col·legi d’arquitectes de Catalunya, ha girat a l’entorn dels usos. S’ha parlat molt sobre la inundabilitat de la zona, un escull que durant anys ha frenat el fet de proposar usos a l’espai. En el què si que han coincidit tots els ponents, ha estat en la necessitat de la conservació de l’edifici, fins i tot, sense donar-li un ús concret. En aquesta taula hi ha participat els arquitectes Lluís Piqué, Clara Casas, Antoni Vilanova, Jordi Rogent i el president honorari de TICCIH, Eusebi Casanellas.

En la segona taula, a la tarda, “Directrius per la preservació i la gestió del patrimoni industrial”, ha generat un debat més intens, ja que se centrava en les directius polítiques per la preservació i conservació del patrimoni. Moderada per la Rosa Serra, i formada per Lluís Cerarols, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Closa, gerent de Serveis d’Equipaments, Infraestructures urbanes i Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona, Araceli Esquerra, consellera de dinamització de les colònies industrials del Consell Comarcal del Berguedà, David Aaron López, regidor d’Urbanisme i Anna Crespo, regidora de Cultura, ambdós de l’Ajuntament de Manresa. S’ha parlat molt de finançament, demanant directament quines vies existien, i dels possibles usos. Amb les intervencions ha quedat clar que és essencial treballar en xarxa i en conjunt, per buscar aquest finançament, però a hores d’ara, els Panyos no són prioritaris, perquè la seva intervenció no és urgent, tot i que s’hi que s’hi ha d’anar treballant, per estar preparats quan sorgeixi la oportunitat.

En acabar les jornades, l’alcalde Valentí Junyent va participar en la obertura de l’exposició “Espais recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català”, i seguidament el comissari de l’exposició, Ferran Pont, va fer una visita guiada als assistents. L’exposició es podrà visitar fins el 15 de novembre.

Espais i equipaments


Inscripcions escoles