Presentació de les imatges de la Festa de la Llum, la Fira de l’Aixada i la Transèquia

Publicat el 17 de gener de 2019

Aquest migdia s’ha fet a l’Ajuntament de Manresa la presentació de les imatges que faran de capçaleres de la programació de la Festa de la Llum i dos dels seus actes principals: la Fira de l’Aixada i la Transèquia 2019. La presentació pública marca l’inici dels actes de preparació de la festa manresana més tradicional, que ofereix a ciutadans, ciutadanes i visitants un ampli i potent ventall d’activitats. Enguany, la festa tindrà lloc entre el 15 de febrer, data en què hi haurà el pregó infantil i el pregó institucional, i el 10 de març, en què la Transèquia, com és tradicional, clourà la festa. Aquest any, la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa (FAVM) és l’entitat administradora de la festa.

Els autors de les imatges en l’edició d’enguany són Anna Villegas (Festa de la Llum), Anna Martí i Jordi Preñanosa (Aixada) i Berni Puig i Anna Benet (Transèquia), els quals han assistit avui a l’acte de presentació dels respectius cartells a l’Ajuntament de Manresa, amb la presència de la regidora de Projecció de la Ciutat i Festes, Neus Comellas; el president de l’Associació Misteriosa Llum, Valentí Tatjé; el tresorer de la Federació d’Associació de Veïns, Faustí Figuls; el president de l’Associació Manresa de Festa, Joan Orriols; i la directora de la Fundació Aïgues de Manresa-Junta de la Sèquia i coordinadora de la Transèquia, Laia Muns

La imatge de la Festa de la Llum

La imatge del cartell de la Festa de la Llum és obra d’Anna Villegas, il·lustradora infantil més per vocació que per formació, explica ella mateixa. Villegas va estudiar Humanitats i es va especialitzar en geopolítica i conflictes armats, però un dia va decidir enviar els seus dibuixos a una editorial, i a partir d’aquí va començar la seva tasca per diverses editorials i empreses, i també en ajuntaments i altres entitats.

La imatge creada per Anna Villegas representa una llum groga que entra per una porta i remarca la silueta d’una rosassa. La idea que es vol transmetre és que, atès que aquest any és la Federació d’Associació de Veïns de Manresa l’administradora de la Festa de la Llum, s’incorpora aquesta entitat al cartell i se simula una porta oberta de qualsevol casa i de qualsevol veí o veïna de la ciutat que deixa entrar a tothom a casa seva.

La imatge escollida ha estat el resultat de la votació a la qual van participar 16 persones, de les Associacions de Veïns de Manresa federades, l’Associació Misteriosa Llum, la Fundació Aigües de Manresa i l’Ajuntament de Manresa, tal com ha explicat Faustí Figuls, de la FAVM, a la roda de premsa. Per fer aquesta votació es  van presentar sis propostes de dues il·lustradores, que han treballat als barris de Manresa i coneixen de primera mà la feina que s’hi fa. La regidora Neus Comellas ha apuntat que alguns anys s’ha fet l’encàrrec a un dissenyador, però que els dos darrers s’ha optat per un sistema més participatiu.

Comellas ha explicat que la imatge de la Llum i també les de l’Aixada i la Transèquia “mantenen l’essència de la Llum. De festes majors n’hi ha moltes, però de la Llum només en tenim a Manresa. Som privilegiats i aquest any li volem donar una empenta i aconseguir fer una festa encara més lluminosa i deixi clar que Manresa és una ciutat de llum”.

La imatge de la Fira de l’Aixada

En el cartell d’enguany de la Fira de l’Aixada és una col·laboració entre la dissenyadora manresana Anna Martí i el fotògraf Jordi Preñanosa. El disseny parteix d’una fotografia del fotògraf manresà, més realista i menys simbòlica o conceptual que en altres ocasions, que va semblar interessant utilitzar com a imatge, perquè és molt identificativa de l’essència de la fira. La dissenyadora ha explicat que la imatge inclou uns cascos de personatges que participen a la fira, que d’alguna manera fan referència a tota la gent i entitats que la fan possible, i també dona la idea d’exposició, que fa referència als paradistes que també formen part del certamen. El cartell és molt nítid conserva, com en altres edicions, l’antic escut de la ciutat de Manresa, de l’època medieval.

Des de fa anys, Anna Martí combina la seva tasca de dissenyadora amb la tasca docent dins el mateix àmbit en l’escola d’Art de Manresa. Des dels seus inicis  ha realitzat dissenys d’imatge en àmbits diversos de la ciutat com Transèquia, Festa Major i Fira de l’Aixada entre d’altres. Al llarg dels anys ha treballat en tasques de disseny col·laborant en entitats com Jove Cambra de Manresa, Amics de l’Art Romànic del Bages entre d’altres i en algunes empreses de la comarca.

Imatge de la Transèquia 

El cartell de la Transèquia és obra de Berni Puig i Anna Benet. Laia Muns, directora de la Fundació Aigües de Manresa, ha explicat que, com cada any, s’ha demanat a un creador jove de la comarca, que ha fet la seva proposta després de rebre unes indicacions. És el primer cop que Puig utilitza les seves escultures de fusta per realitzar un cartell, per això ha necessitat l’ull de la fotògrafa Anna Benet, per traduir l’escultura en volum al format imprès. La imatge mostra l’escultura de fusta, que reprodueix icones de caire infantil i a la fotografia hi apareix una mà, un element “universal”, que fa la forma de caminar amb dos dits.

 Berni Puig és un artista de taller que experimenta en el món de les arts gràfiques i del llibre. Il·lustrador i gravador d’ofici, emprèn el camí de fundar un nou projecte edito­rial, Hòstia Santa, una plataforma per vol editar llibres d’artistes de la Catalunya interior. Per altra banda, trasllada les seves obres fora del taller, en murals de gran format, en llocs remots i abandonats de la Catalunya interior.

Aquest jove creador manresà té estudis superiors de Disseny Industrial, estudis superiors d’Il·lustració, i màster en Obra Gràfica Contemporània. L’any passat va rebre el Premi Tendències de Regió 7 i ha estat finalista en diversos certàmens. A més a més, des de l’any 2015 ha participat en exposicions col·lectives com “emergents.0, Konvent” (Olvan), “Encuentro Alfara” (Salamanca), “Biblos” (Betanzos), “October Press” (Alacant) i “Tret de sortida, Konvent” (Olvan).

La festa manresana ja escalfa motors 

Un any més, la Festa de la Llum se celebra a Manresa, a l’entorn del dia 21 de febrer, per commemorar, segons la tradició, la vinguda d’una Misteriosa Llum -provinent de la muntanya de Montserrat fins al temple del Carme- que va afavorir la concòrdia entre l’església i la ciutat. L’Associació Misteriosa Llum, entitat que té la responsabilitat de garantir la continuïtat de la festa, ha nomenat enguany com a entitat administradora la Federació d’Associació de Veïns de Manresa.

En el marc d’aquest programa d’actes destaquen dues activitats que amb el pas dels anys han adquirit un pes específic important dins la programació de la Festa: la Fira de l’Aixada i la Transèquia.

La Fira de l’Aixada, que celebra la seva 22a edició, com cada any és realitzarà el darrer cap de setmana del més de febrer (dies 23 i 24)  i és organitzada per l’Ajuntament de Manresa en conveni amb l’entitat Associació Manresa de Festa i amb la complicitat de l’ampli teixit associatiu de la ciutat.

Pel que fa a la Transèquia, l’organització correspon a la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia. Enguany, se’n celebrarà la 35a edició i tindrà lloc el diumenge 10 de març.

Espais i equipaments


Inscripcions escoles