Cossetània edicions publica “Manresa: on l’aigua és el camí”

Publicat el 28 de setembre de 2018

El volum, editat amb el suport de Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia, té com a autors Josep Alert, Mercè Codina i Josep Huguet

Sota el títol genèric Manresa: on l’aigua és el camí, Cossetània Edicions ha publicat dins la col·lecció Azimut una nova guia turística sobre la capital del Bages. El volum –l’edició del qual compta amb el suport de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia-, ofereix una proposta de deu rutes urbanes a partir de dos eixos vertebradors, que donen identitat al territori: d’una banda, la tradició pagesa i de regadiu; de l’altra, la petjada de l’estada de sant Ignasi de Loiola, que és una aposta estratègica de ciutat.

A partir d’aquests dos fils conductors, la guia -produïda amb la intervenció de l’empresa CatEmocions, SL, especialitzada en continguts turístics- proposa la descoberta d’un paisatge no tan sols físic i natural, sinó també humà i cultural, a través d’un ampli ventall d’informacions sobre fets històrics, personatges, anècdotes, costums, curiositats, etc.

Els deu itineraris de la guia discorren per camins paral·lels als corrents d’aigua de Manresa –rius, rieres, sèquies i canals derivats en àmbits naturals, rurals, de regadiu i urbans- amb el pretext de resseguir l’empremta que la pagesia de regadiu ha deixat sobre el paisatge de la capital del Bages, fins al moment de l’esclat de la industrialització. El llibre ressegueix, alhora, els indrets visitats al segle XVI pel fundador de la Companyia de Jesús, o que conserven la seva petjada.

L’obra, per tant, mostra una ciutat que creix i es configura al voltant de l’aigua i permet recórrer uns racons que resulten insòlits no tan sols per a la majoria dels visitants, sinó també per a la majoria dels manresans. Al mateix temps, ofereix una crònica curiosa de set-cents anys d’història la capital bagenca, empeltada amb la història general de Catalunya.

Manresa: on l’aigua és el camí ha estat elaborada per un equip format per Josep Alert, Mercè Codina i Josep Huguet.

SOBRE ELS AUTORS
Josep Alert i Puig (Igualada, 1966). Llicenciat en història, ha exercit la docència i el periodisme i ha treballat com a dinamitzador comunitari i tècnic de cultura. Per encàrrec de l’Ajuntament de Manresa, el 2013 va coordinar l’Any Amat-Piniella. És autor de La Barcelona jueva i La Sèquia de Manresa (amb Pol Huguet), editats per Cossetània. Actualment treballa en l’àmbit de la gestió cultural i el turisme cultural.

Mercè Codina i Gessé (Solsona, 1992). Geògrafa, tècnica en tecnologies de la informació geogràfica. Ha col·laborat en l’elaboració d’eines TIG per a la gestió del Parc Natural de Collserola. Aficionada a l’excursionisme, ha guiat grups d’infants i joves d’un agrupament escolta durant set anys per la comarca del Solsonès i per diferents indrets de la Catalunya Central.

Josep Huguet i Biosca (Manresa, 1951). Enginyer industrial i llicenciat en història contemporània. És autor de diversos treballs de didàctica de les ciències socials i d’assajos de temàtica política, a més d’articulista habitual als diaris El Punt Avui i Regió 7. Coordinador i impulsor de diverses guies de turisme cultural i de natura, i de la col·lecció Barcelona Cosmopolis, editada per Cossetània i l’Ajuntament de Barcelona.

Espais i equipaments


Inscripcions escoles