Del PTV al TDK

Publicat el 15 de febrer de 2018

Una exposició que reviu la història de Manresa entre els anys 40 i els anys 90

El Museu de la Tècnica de Manresa acull, des del 17 de febrer fins al 20 de maig, una exposició amb elements i
mobiliari històric i identificatiu de Manresa, que ens portarà a fer un viatge en el temps i a recordar i recuperar una època ja passada.

L’exposició titulada “Del PTV al TDK. Com vivíem a Manresa entre els anys quaranta i els anys noranta?”, ha estat
comissariada per l’historiador Francesc Comas i la periodista Anna Vilajosana. La mostra s’estructura en cinc àmbits de la vida quotidiana i ens ensenya, a partir del fons de peces guardades al Museu de la Tècnica de Manresa i  d’altres fons, una gran varietat d’objectes i situacions que formen part de l’imaginari col·lectiu de la ciutadania manresana com el mític PTV, les cadires de la Rosita, el sifó de la BECMAN o la llibreta Guardiola de Caixa Manresa entre altres.

A partir de l’anàlisi del temps lliure, de l’ensenyament, del treball, del poder i de l’evolució de la ciutat es pretén que
la gent recordi amb l’ajuda d’objectes i ambient de tot tipus imatges, fets, situacions, vivències, sentiments, etc
de la Manresa en blanc i negre dels anys quaranta a la Manresa en color de la dècada dels noranta.

L’exposició es presenta com un joc, un viatge en el temps durant seixanta anys de la història de Manresa. Un joc on l’únic que s’ha de fer és passejar per la sala, escoltar, observar i llegir els textos. Tot el què hi trobareu forma part de la nostra vida quotidiana i ens parlen de nosaltres, de com érem, com vivíem, com ens divertiem, com treballàvem, com apreníem, etc.

Com a treball previ i preparatori de l’exposició, es van fer uns tallers de memòria històrica. Concretament tres, que van girar a l’entorn de diferents moments i àmbits importants de la ciutat: ensenyament, sanitat, canvis polítics, urbanístics, etc. Diverses persones, escollides per la seva representativitat i vinculació directa amb alguns d’aquests canvis, van poder dir-hi la seva, i mostrar-nos una Manresa rica en matisos i amb una història que dificilment podrem
encabir en aquesta exposició. D’aquest treball previ, a l’exposició se’n mostrarà un petit tast, a l’espai de memòria.
Com que la mostra està estretament lligada als nostres records, i segur que la seva visita ens en farà venir molts a
la ment, s’ha creat un petit espai on poder deixar aquests records, aquestes vivències que ens han generat els  objectes, les fotografies, els sons, els textos. Hi ha un petit  espai destinat a acollir aquests records a través d’escrits, o si ho preferiu, de fotografies i imatges que ens podeu fer arribar al Museu de la Tècnica i que amb molt de gust reproduirem.

“Volem que sigui una exposició que generi records i que ens permeti seguir recollint vivències i experiències d’aquesta època”

L’exposició es podrà veure fins el 20 de maig de dimarts a diumenge, de 10 a 14h, al primer dipòsit del Museu de la
Tècnica de Manresa.

Alba Subirana, directora del Museu de la Tècnica de Manresa

Espais i equipaments


Inscripcions escoles