El Camp d’Aprenentatge del Bages formarà docents entorn la vinya i el vi

Publicat el 2 de febrer de 2018

Les trobades amb les ciències experimentals tindran lloc entre la casa de La Culla i el celler Abadal, en tres sessions els dimecres de febrer

Des del Camp d’Aprenentatge del Bages s’organitzen cada any unes jornades temàtiques per a treballar les ciències experimentals amb els alumnes. Poden participar-hi els mestres de primària o professors de secundària i cal inscriure’s al web blocs.xtec.cat/cdabages (inscripció gratuïta).

La casa de La Culla té un important passat vitícola, i avui en dia explica una part de la història del vi de Manresa i s’hi troba la seu de la Denominació d’Origen Pla de Bages. Per això, s’oferiran diferents recursos didàctics per treballar el món de la vinya i el vi, que ajudaran a conèixer el procés d’elaboració del vi, la història, el paisatge i l’economia de la comarca del Bages. Es faran tres sessions de 18 h a 20 h els dimecres 7, 14 i 28 de febrer.

La primera sessió es farà a la Casa de la Culla, gestionada pel Parc de la Sèquia, on tenen la seu el Camp d’Aprenentatge del Bages i la DO Pla de Bages. Es visitaran les parts de la masia de la Culla relacionades amb el procés d’elaboració del vi i la història de la vinya al Bages, i es faran activitats relacionades amb la vinya com la construcció d’una maqueta de barraca de pedra seca o la preparació d’un empelt.

A la segona sessió es visitarà el celler Abadal com a possible celler per a ser visitat amb les escoles, per tal de conèixer com es fa el vi a l’actualitat i comparar-lo amb com es feia antigament. Des de la DO Pla de Bages ens explicaran què és una DO i per a què és important que es reconegui la DO Pla de Bages. S’acabarà fent un tast de vi

La última sessió es tornarà a fer a la casa de la Culla, en aquest cas al laboratori, on es faran diferents experiments per a analitzar les propietats del vi, com una destil·lació per a saber el grau d’alcohol, la valoració de l’acidesa o l’observació de llevats amb microscopi.

L’objectiu d’aquestes jornades es dotar al professorat d’eines per a treballar la vinya i el vi tan a l’aula com a fora de l’aula. Una temàtica que considerem molt rellevant per a comprendre la història del Bages.

 

Espais i equipaments


Inscripcions escoles