Publicat el 21 de novembre de 2017
L’acreditació de competències professionals en el sector de l’aigua
En el sector de l’aigua se’ns va difícil trobar personal qualificat per ocupar les vacants en l’àmbit productiu, ja que fins fa poc no hi havia cap tipus de formació professional o cicles formatius específics per aquest sector. És per aquest motiu que molts dels professionals que avui en dia pertanyen a les nostres organitzacions han aconseguit la seva qualificació al llarg dels anys, en el mateix lloc de feina, però en la majoria dels casos sense que disposin d’una titulació adequada a la seva qualificació.
En relació aquesta mancança diferents sectors productius han iniciat processos d ’acreditacions de competències professionals. En el cas del sector de l’aigua, l’ASAC (agrupació dels serveis d’aigua de Catalunya) n’ha estat la promotora, iniciant un procés que permetrà als treballadors/es del cicle integral de l’aigua acreditar amb una situlació reglada les habilitats adquirides en els seus llocs de treball.
Aquest procediment d’avaluació i acreditació de competències professionals adquirides mitjançant l’experiència laboral o vies no formals de formació, permet a les persones que hi participen d’aconseguir una certificació que els pot servir per arribar a obtenir un certificat de professionalitat, un títol de formació professional o totes dues coses. Les especialitats en aquesta àrea seran :
muntatge i manteniment de xarxes d’aigua; operació d’estacions de tractament d’aigües i/o organització i control del muntatge i manteniment de xarxes i instal·lacions d’aigua i sanejament
El procediment com a tal té tres fases, la d’assessorament, on s’aconsella a l ’aspirant perquè tingui més possibilitats de superar la fase d’avaluació; la d’avaluació on l’aspirant pot demostrar les competències professionals per a les quals demana l ‘acreditació, ja sigui amb documentació, assistència a cursos, de forma escrita o pràctica ; i la de certificació on les persones que superen l’etapa d’avaluació, reben una certificació oficial per a cadascuna de les unitats en què hagin demostrat la seva competència professional. Aquest procediment permet demostrar que la persona capacitada per desenvolupar una activitat professional, en la qual ja té experiència, pot aconseguir una acreditació oficial.
Aigües de Manresa participa en aquesta convocatòria per partida doble, per una banda amb participants a la convocatòria per acreditar les seves competències professionals adquirides en el decurs de molts anys de treball a l’empresa i per l’altra amb dos tècnics que s’integraran en les comissions d’assessorament, avaluació i certificació.
Sergi Grau, estudi i suport tècnic i Montse Pujol, cap de procès de recursos humans d’Aigües de Manresa