La Transèquia, on l’aigua esdevé el camí

Publicat el 22 de febrer de 2017

Aquest serà el quart any que la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia, coneguda popularment com a Parc de la Sèquia, organitzem la trobada lúdico – esportiva més multitudinària del Bages, la Transèquia. Un projecte que vam entomar amb molta il·lusió i veient-ho com una oportunitat de creixement per tot l’equip i per crear xarxa amb el territori.

El terme Transèquia, contracció de la preposició “Trans” i del substantiu “Sèquia”, indica la finalitat d’aquesta activitat: fer un recorregut a través de la sèquia, des de Balsareny, passant pels termes municipals de Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages, fins arribar al Parc de l’Agulla de Manresa.

Els orígens de la Transèquia cal buscar-los l’any 1985 quan l’entitat Jove Cambra Internacional de Manresa, administradors de les Festes de la Llum d’aquell any, va voler homenatjar a les persones que entre els anys 1339 i 1383 van construir la Sèquia, que porta l’aigua del riu Llobregat, a l’alçada de Balsareny, fins a Manresa. Des de llavors, i ja en farà 33, cada any, el primer diumenge de març, es celebra una nova edició d’aquesta activitat que posa el punt final a les Festes de la Llum.

El Parc de la Sèquia és una entitat jove, així que quan ens van demanar si volíem assumir l’organització de la Transèquia ens va semblar un repte, un repte que encaixava de ple dins dels objectius de la nostra fundació, però que semblava difícil d’assolir. Durant aquests anys, tot l’equip hem anat creixent i treballant amb il·lusió perquè fos possible. Ara bé, cal remarcar que sense la complicitat i l’esforç de persones d’altres entitats que treballen colze a colze amb l’organització i dels voluntaris això no hauria tirat endavant. Un esdeveniment com el nostre necessita mobilitzar uns 300 voluntaris, cada un d’ells és una peça clau i imprescindible del trencaclosques de la Transèquia.

Un dels enfocs que li hem volgut aportar és remarcar la transversalitat del projecte, en aquest sentit sempre hem buscat la màxima integració de l’esdeveniment amb el territori per on passa. Ens agrada que els pobles, les seves entitats i els agents econòmics de la zona es facin seva la Transèquia i d’alguna manera s’aprofiti l’esdeveniment per donar a conèixer el territori, la seva gent, els seus valors, l’autenticitat de cada un d’aquests municipis. Fent que al final, la Transèquia, resulti ser un element vertebrador i potenciador d’aquest territori.

Però la Transèquia és més que una prova esportiva, és un esdeveniment festiu i familiar. Enguany es celebrarà el dia 5 de març. Hi participen milers de persones moltes de la comarca però també gent vinguda d’altres punts de Catalunya. Contempla diferents modalitats: a peu, en bicicleta, en handbike i corrent, i per adaptar-se al màxim a tots els públics ofereix recorreguts caminant i en btt amb diferents distàncies. En totes les rutes hi trobem punts d’avituallament, i al punt de trobada final al Parc de l’Agulla, on es reuneixen tots els participants es fa una gran festa.

Res més, convidar-vos a venir i gaudir-ne de la manera com us sentiu més còmodes, i viure-la. Bona Transèquia a tothom!!

Laia Muns, coordinadora del Parc de la Sèquia

Espais i equipaments


Inscripcions escoles