Viu el Nadal amb el Parc de la Sèquia

Publicat el 18 de desembre de 2014

VIU EL NADAL AMB EL PARC DE LA SÈQUIA


Torna la Festa dels Galls Capons a Balsareny


Com cada any, el Parc de la Sèquia organitza els tallers familiars i un concert benèfic de Nadal on hi participen diverses corals


Aquest dissabte, 20 de desembre, tindrà lloc el tradicional acte de lliurament de dotze capons per part de l’alcalde de Manresa al castell de Balsareny.


El Parc de la Sèquia us convida, a partir de les 12 del migdia, a les visites del castell i als tallers infantils que es duran a terme per als més xics de la casa. Les visites al castell i els tallers seran gratuïts, però quedaran limitats a la capacitat de l'espai.


El lliurament de capons és un acte de tradició històrica manresana que es remunta a finals del segle XVI. L’any 1583, una forta riuada es va emportar la resclosa on s’inicia la Sèquia que uneix Balsareny i Manresa, just a sota del Castell de Balsareny. El fet va motivar una intervenció d’urgència, i els operaris manresans van tallar, sense permís, arbres de la propietat del baró del Castell de Balsareny. El baró va posar un plet a la ciutat de Manresa davant del lloctinent de Catalunya i de la Reial Audiència, i el va guanyar.


Per això, l’any 1584 es va signar un pacte, en virtut del qual els manresans quedaven autoritzats a tallar arbres del baró, sempre que ho necessitessin, i a canvi s’obligaven a pagar un cens de dotze capons. El cens es va pagar fins que, amb la desamortització, s’aboliren els títols i drets senyorials. Tot i així, al principi dels ajuntaments democràtics es va restablir l’acte de lliurement de capons, com una mostra d’agermanament entre Balsareny i Manresa.

Els tallers de Nadal


El Parc de la Sèquia, organitza al Museu de la Tècnica, des de fa anys els tallers per a infants els matins de la setmana de Nadal. La temàtica de les manualitats gira entorn a les cintes i a les festes, i es treballarà tot aprofitant materials per a realitzar manualitats molt nadalenques.


Dimecres 24 de desembre: Preparem-nos pel Nadal. Fem un Tió de Nadal de cartró i li confeccionem una manteta per poder-lo tapar.
Dissabte 27 de desembre: Felicita el Nadal. Farem un arbre de nadal fet amb branques i branquillons i decorat amb uns adorns molt nadalencs.
Diumenge 28 de desembre: Innocent! Fem un dimoni o una llufa per espantar els innocents.

Les activitats es faran des de les onze del matí fins la una de la tarda al Museu de la Tècnica de Manresa (Carretera de Santpedor, 55) i tindran un cost d’1.50€ per infant. Aquests han d’anar acompanyats per un adult durant l’activitat. Per a més informació podeu trucar el 93 877 22 31 o bé escriure un correu a info@parcdelasequia.cat

El concert benèfic de Nadal


El dia 28 de desembre a les sis de la tarda, les corals Albada, Eswèrtia, Font del Fil i Orfeó Manresà oferiran el seu repertori nadalenc per una bona causa. El concert tindrà lloc dins el Museu de la Tècnica de Manresa, un espai emblemàtic ideal per a concerts corals, ja que la seva acústica especial i l’entorn de pedra, converteixen l’acte en un esdeveniment molt especial.


L’entrada al concert és gratuïta i s’haurà de fer un donatiu en forma d’aliments, joguines o diners. La recaptació anirà destinada a ajudar a la gent que rep el suport de la Parròquia de la Mercè (antics frares).

Espais i equipaments


Inscripcions escoles