S’ha presentat el quadern dedicat al Museu de la Tècnica de Manresa

Publicat el 6 de febrer de 2014

Després d’anys de treball per fi, aquest dijous 6 de febrer, s’ha pogut presentar el quadern on s’explica l’edifici dels Dipòsits Vells, i l’evolució industrial de Manresa

Dijous 6 de febrer. El director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), Jaume Perarnau, el vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia, Josep Alabern i el representant de Grobelàstic i del Gremi de Cintaires, Javier Borrell, han presentat el número 23 de la col•lecció Quaderns de Didàctica i Difusió del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya: el Museu de la Tècnica de Manresa.

El sr. Josep Alabern, vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia, ha agraït la realització del quadern, i n’ha destacat els anys de treball i complicitats que hi ha al darrere. Seguidament el sr. Jaume Perarnau, director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, ha volgut mostrar obertament el seu agraïment a Magí Borrell, Josep Ma. Masó i Miquel Perramon, així com a tots els altres que han col•laborat, per la possible publicació del quadern. Finalment el sr. Javier Borrell, president del Gremi de Cintaires i en representació de la família Borrell i de Grobelàstic, ha volgut agrair al feina del Museu de la Tècnica de Manresa en la recerca, conservació i difusió de la indústria de la cinteria.

En aquesta edició ha estat especialment important, la contribució que en Magí Borrell i Portabella, juntament amb en Josep Ma. Masó i en Miquel Perramon, ha fet per a introduir-hi la nomenclatura específica de la cinteria. Un treball de recerca que ha comportat molt temps i esforç, però que permetran a la conservació i difusió d’una indústria tant important com és la cinteria.
L’aportació d’en Magí Borrell i Portabella ha estat també essencial en la construcció de la col•lecció de cinteria que es pot visitar al Museu de la Tècnica de Manresa. En aquest espai podrem conèixer la història de la cinteria d’una manera molt vivencial, recorrent els més de cinc segles d’història d’aquesta indústria. També podem reviure la història de la Sèquia, aquest canal que encara ara porta l’aigua a la ciutat de Manresa.
La col•lecció de Quaderns és una font d’informació temàtica que tracta aspectes geogràfics, històrics, tècnics i socials del procés d’industrialització a Catalunya a cadascun dels museus del Sistema Territorial del mNACTEC. Els dibuixos d’en Jordi Ballonga i les imatges faciliten la comprensió dels textos i la proposta d’activitats permet als ensenyants i al públic en general donar a conèixer uns materials didàctics que faciliten la preparació de les visites als museus del ST del mNACTEC. El quadern explica dos fets fonamentals de la història econòmica de Manresa: la sèquia i la cinteria que es visualitzen en les dues exposicions del museu; inclou també un itinerari per l’aigua i la indústria manresana i un glossari.
El Museu de la Tècnica de Manresa forma part del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i està ubicat als Dipòsits Vells, que recollien i emmagatzemaven l’aigua de la Sèquia.

Espais i equipaments


Inscripcions escoles