Una aplicació per a smartphones i una cadira de rodes adaptada fan més accessible La Sèquia

Publicat el 24 de juliol de 2012

Amb l’aplicació mòbil es podrà tenir informació en temps real dels punts d’interès de La Sèquia i estarà adaptada per a persones amb disminució visual

La cadira de rodes adaptada al terreny, compta amb un motor i un manillar (opcional) per conduir-la amb facilitat. Es podrà fer la reserva on-line

La següent fase del projecte “La Sèquia Accessible” consistirà en l’adequació arquitectònica de determinats espais, per augmentar l’accessibilitat de l’entorn


La Fundació CTM Centre Tecnològic – que forma part de TECNIO, la única xarxa que potencia la transferència tecnològica i la innovació empresarial a Catalunya – , la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia (Parc de la Sèquia) i MBICI (Manresana de Serveis amb Bicicleta SCCL), han presentat avui, dues noves accions que formen part del projecte “La Sèquia Accessible”. L’acte ha comptat amb la presència del Diputat al Parlament de Catalunya, Sr. David Bonvehí; el vicepresident de la Fundació d’Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia, Sr. Josep Alabern; el secretari de MBICI – Manresana de Serveis amb Bicicleta SCCL, Sr. Josep Tomàs i el director general de la Fundació CTM Centre Tecnològic, Sr. José Manuel Prado.

S’ha presentat una aplicació per a telèfons mòbils de darrera generació smartphones que aportarà informació d’interès en el recorregut del Parc, i està adaptat per a persones amb diversos tipus de disminució sensorial. També s’ha presentat una cadira de rodes totalment adaptada per poder circular per a aquests tipus de terreny.

L’aplicació La Sèquia per a smartphones

Dins del projecte “La Sèquia Accessible”, s’ha desenvolupat, en col•laboració amb la empresa de bioinformàtica Microart, una aplicació per a smartphones anomenada La Sèquia, que permet als usuaris tenir informació en temps real dels set punts d’interès turístic del circuit. El moment en que un usuari s’apropi al punt d’interès amb el seu telèfon, aquest s’obrirà de manera automàtica amb una pantalla que oferirà vídeos i textos del punt on es trobi. El text pot reproduir-se en àudio, tant en català com en castellà. L’usuari també pot seleccionar manualment el punt del que desitja informar-se de manera manual.

L’aplicació servirà a la seva vegada de guia per poder accedir al lloc (t’indica com arribar des de la posició actual fins el primer punt del recorregut), i també com a mapa al llarg de tot el trajecte.

L’aplicació mòbil és de descàrrega gratuïta i estarà disponible aviat al “App Store” per a Iphones i al “Google Play” per a telèfons amb sistema operatiu Android.

La cadira de rodes adaptada + handbike

El parc de la Sèquia comptarà amb una cadira de rodes lleugera, adquirida a l’empresa catalana ATBACH, composta per dos elements, una cadira de rodes adaptada per poder circular per aquest tipus de terrenys i un sistema de propulsió elèctrica davantera tipus “handbike” adaptada també per a usuaris amb mobilitat reduïda en les mans (model E-handbike TETRA amb comandament G&B). El sistema té una autonomia de 30 km.

Tant la cadira com el conjunt cadira+handbike comptaran amb un sistema de reserva on-line per a la seva utilització al llarg de tot un matí, pel qual s’abonarà una quantitat simbòlica per determinar, en concepte de manteniment, trasllat, tutoria d’ús, guia i assistència tècnica. Es podrà accedir a la reserva a través de la pàgina www.parcdelasequia.cat.

Amb aquest mitjà, es pretén que unes 1.500 persones per any, puguin gaudir dels espais naturals de l’Anella Verda de Manresa sense problemes de mobilitat. Aquesta bicicleta de mans elèctrica és propietat de la Fundació CTM Centre Tecnològic i la cooperativa Manresana de Serveis amb Bicicleta SCCL (MBICI) s’encarregarà de la gestió, manteniment i assessorament als usuaris.

Següents fases del projecte “La Sèquia Accessible”

El projecte continuarà amb l’adequació arquitectònica de tot el recorregut de La Sèquia, amb la finalitat d’augmentar l’accessibilitat de l’entorn. Per a aquesta fase, que es preveu finalitzar a finals de 2013, es comptarà amb l’assessorament d'especialistes del sector i es treballarà conjuntament amb la Diputació de Barcelona i cinc ajuntaments dels municipis de la zona de la Sèquia: Balsareny, Manresa, Sallent, Sant Fruitós de Bages i Santpedor.

Sobre el Projecte “La Sèquia Accessible”

El projecte “La Sèquia Accessible” té per objectiu fer accessible el recorregut del canal de La Sèquia a persones amb diferents tipus de discapacitats. El projecte preveu que pugui beneficiar a 1.500 persones, cada any, ho coordina la Fundació CTM Centre Tecnològic i col•laboren l’obra social La Caixa, la cooperativa Manresana de Serveis amb Bicicleta SCCL (MBICI) i la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia.

El projecte inclou la instal•lació de panells informatius sensorials, dispositius informatius per a telèfons mòbils de darrera generació (smartphones), cadires de rodes adaptades al terreny del canal, adequació arquitectònica per a la millora de l’accessibilitat a l’entorn, entre d’altres.

Espais i equipaments


Inscripcions escoles